El 50% de les incineracions ja opten per taüts ecològics i les urnes biodegradables arriben al 30%

Roques Blanques

Creixen les alternatives funeràries sostenibles a la província de Barcelona per donar resposta a l’augment de la incineració

Barcelona, 28 d’octubre de 2011.- L’ús de taüts ecològics emprats per a incineracions i d’urnes biodegradables que permeten enterrar les cendres sense perjudicar el medi ambient creix a la província de Barcelona. D’una banda, el 50% de cremacions actualment es fa en caixes “sostenibles”, és a dir, que no presenten vernissos, frontisses ni elements metàl·lics, vidres, plàstics o teixits sintètics. L’opció d’urnes biodegradables, d’altra banda, per inhumar les cendres als cementiris, en entorns controlats, es troba actualment al 30%. Són dades de Serveis Funeraris Integrals (SFI), empresa catalana líder en la gestió de serveis funeraris i cementiris a la província de Barcelona.

Tot i que la majoria de persones opta encara per la inhumació tradicional en nínxol, tomba o panteó, la incineració continua en creixement a Catalunya, especialment en nuclis urbans i zones properes a grans ciutats. La capital catalana lidera aquesta opció, amb un 43% (increment d’un 4,4% respecte 2010), mentre que la província de Barcelona es troba al 36% (un 4,3% més) i a Catalunya se situa al 32% (un 4,6% més).

L’augment de la incineració ha contribuït a l’aparició de noves alternatives per inhumar les cendres de forma controlada, com columbaris, jardins per a l’espargiment i fins i tot boscos dins els mateixos cementiris. Aquest és el cas de Roques Blanques, al Papiol (Baix Llobregat), un cementiri públic gestionat per SFI i ubicat en ple Parc Natural de Collserola, que va ser pioner a posar en marxa el Bosc de la Calma el 2007 i, posteriorment, els Arbres Familiars, dues iniciatives que permeten enterrar l’urna biodegradable al costat d’un arbre autòcton. Amb només quatre anys de vida, ja s’han plantat més de 700 arbres, fet que demostra la bona acollida d’aquesta idea. “És una manera de tornar a la terra i de poder tenir un espai envoltat de naturalesa on recordar la persona estimada”, apunta Joan Ventura, director de Cementiris de Serveis Funeraris Integrals.

El compromís amb la natura de Roques Blanques l’ha convertit en el primer cementiri de l’estat espanyol i el tercer del continent europeu a aconseguir el registre EMAS, una certificació mediambiental molt estricta. “Roques Blanques és actualment un cementiri referència a nivell arquitectònic i mediambiental gràcies a les seves característiques, ja que està concebut des dels inicis com un parc, integrat per complet en l’orografia del terreny”, explica Ventura.

Noves tendències funeràries

Més enllà dels cementiris, els serveis funeraris del segle XXI són cada cop més personalitzats i s’adapten a noves realitats i demandes de la societat. A partir de les cendres, per exemple, és possible elaborar un diamant en record al difunt. “També oferim escultures laiques per a taüts, com a alternativa a les creus tradicionals, com ara elements vegetals o instruments musicals, que moltes famílies prefereixen perquè tenen a veure amb els gustos del difunt”, comenta Josep Ventura, director de Serveis Funeraris de SFI, que reconeix que “actualment, entre el 5 i el 10% de les cerimònies ja són laiques”. El 90% restant són religioses, majoritàriament catòliques, tot i que musulmans, jueus, evangelistes, bahá\'ís i budistes representen ja el 2%.

Els serveis funeraris també s’obren a la societat per contribuir a “normalitzar” el tabú de la mort a través de l’aposta per les noves tecnologies, que permeten als usuaris accedir a serveis online, com esqueles virtuals o comanda de flors (a través de webs com www.serveisfunerarisintegrals.com). SFI ha impulsat també un projecte pioner a l’entorn 2.0: la Tanatopèdia (www.tanatopedia.org), la primera enciclopèdia col·laborativa online del món dedicada a compartir aspectes relacionats amb el sector funerari, l’absència i el dol, posada en marxa fa un any i que just acaba d’estrenar perfil a la xarxa social Twitter (@tanatopedia).

En l’àmbit de la gestió emocional, SFI col·labora en projectes educatius i formatius dirigits a infants, adolescents i adults per abordar la pèrdua i el dol des de l’escola, la família i fins i tot l’entorn professional. En aquest sentit, a través del programa “Art i absència”, de l’Associació AVES, es faciliten eines i recursos per aprendre a reconèixer i expressar els sentiments relacionats amb el cicle vital.

Sobre SFI Serveis Funeraris Integrals (SFI) és el grup líder en la gestió de serveis funeraris, tanatoris i cementiris de la província de Barcelona. Amb més de 300 anys d’experiència en el sector funerari, SFI dóna cobertura actualment a 148 poblacions de Catalunya. Entre els tanatoris que gestiona cal destacar el Tanatori Ronda de Dalt, a Barcelona, elTanatori Gran Via L’Hospitalet, el Tanatori de Sant Boi i diversos centres a les comarques del Garraf –Sitges i Vilanova i la Geltrú, Penedès, Baix Llobregat i Alt Empordà. SFI gestiona també el Cementiri Comarcal Parc de Roques Blanques, al Papiol.

Imagen noticia
Roques Blanques