Serveis Funeraris Integrals inaugura el Jardí del Repòs, un nou espai per dipositar les cendres del difunt

El 31% dels serveis funeraris a la província de Barcelona són incineracions

Barcelona, 31 d’octubre de 2007.- Serveis Funeraris Integrals (SFI), empresa líder a l’àrea metropolitana de Barcelona en la gestió de tanatoris, serveis funeraris i cementiris, inaugura amb motiu de Tots Sants un nou servei per dipositar les cendres del difunt.

El Jardí del Repòs és una innovadora alternativa per poder dipositar les centres de la persona difunta després de la incineració. Segons estudis psicològics, les famílies que després de la cremació d’un familiar n’escampen les cendres al mar o en un espai obert, sovint pateixen un període més llarg de dol ja que la sensació de buit i de no retrobament amb la persona estimada és molt més complexa. Iniciatives como el Jardí del Repòs permeten tenir un lloc físic on poder recordar el difunt.

Les incineracions augmenten un 5%

Segons dades facilitades per SFI, des de l’any 2000 s’ ha produït un creixement del 5% en el nombre de cremacions, que actualment ja suposa un 31% del total de serveis a la província de Barcelona – a Espanya, la xifra es troba al voltant del 21%, tot i que a grans ciutats com Sevilla o Cadis supera el 50%-.

No obstant, el 70% dels serveis encara opten pels mètodes més tradicionals d’inhumació en sepultures, com nínxols, tombes i panteons, si bé, cada vegada més existeix una consciència mediambiental en el moment d’escollir un fèretre o una urna. El 15% de les famílies espanyoles ja escull elements biodegradables i 100% respectuosos amb el medi ambient.

D’altra banda, el nombre de repatriacions fetes el darrer any ha incrementat el darrer any. El Marroc, Romania i Equador són els països on s’han fet més serveis. SFI ofereix també un servei funerari de beneficència per a persones sense recursos econòmics, que suposa aproximadament un 1% dels serveis duts a terme en el darrer any.

El Jardí del Repòs i el Bosc de la Calma, alternatives innovadores per als difunts

El Jardí del Repòs és un nou espai ecològic d’estil zen dissenyat per escampar directament les cendres sobre un camí de pedres de riu que després de la posada en funcionament d’uns aspersors es dilueixen en un petit estany. A les parets del jardí es pot gravar el nom de la persona difunta, a manera de “memorial”.

En aquest mateix espai, es troba també la Font del Repòs, que permet una altra alternativa per dipositar l’urna -biodegradable- amb les cendres de la persona difunta en un monolit de pissarra. Després de posar en marxa un mecanisme d’aigua calenta a 40º, l’urna es desfà en uns 10 minuts i les cendres es dilueixen a l’estany que envolta el conjunt.

El Jardí del Repòs es troba en el marc del Parc de Roques Blanques, un cementiri-parc situat en plena natura, a només 15 minuts de Barcelona -entre els municipis d’El Papiol i Sant Cugat del Vallès-, que SFI gestiona des de 1990.

En aquest cementiri també s’hi troba el Bosc de la Calma, una zona tranquil·la on és possible enterrar l’urna biodegradable i plantar un arbre jove al costat. Des que fa nou mesos es va posar en marxa aquest projecte, únic a Espanya, el Bosc de la Calma compta ja amb 83 exemplars plantats. L’arbre més demanat és l’alzina (60%), per davant del pi blanc (24%) i l’alzina surera (16%), varietats típiques de la cornisa mediterrània. Davant la bona acollida de la iniciativa, SFI preveu ampliar aquest servei i oferir la possibilitat de plantar “arbres familiars”, més grans, que permetran enterrar fins a 5 urnes de la mateixa família.

Serveis Funeraris Integrals es el grup líder en la gestió de serveis funeraris, tanatoris i cementiris de l’àrea metropolitana de Barcelona. SFI neix de la unió de tres empreses familiars –Ventura, Fenés i Viñas- amb més de 300 anys d’experiència en el sector. Actualment, SFI compta amb un equip humà de 190 professionals i dóna cobertura a 60 poblacions de Catalunya.